keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Toiminnallisia satuja yhdessä lasten kanssa

Lapsille ääneen lukeminen on hieno ja ehdottoman tärkeä perinne päiväkodeissa. Lapselle lukeminen herättää hiljalleen kielellisen tietoisuuden, mikä on edellytys lukemaan ja kirjoittamaan oppimiselle. Jo hyvin pieni lapsi imee kuulemistansa saduista sanastoa ja kielen rakenteita, sekä oppii seuraamaan juonta ja hahmottamaan kokonaisuuksia. Lukeminen palvelee valtavasti myös monikielistä lasta.

Varhaiskasvatuksen kentällä olemme törmänneet pariin otteeseen myös toiminnallisiin satuihin, joissa lapsen osallisuus ja sitoutuneisuus näkyvät uudella tavalla perinteiseen ääneenlukuun verrattuna. Jo 2-vuotias suomea toisena kielenä puhuva voi kokea olevansa tärkeässä roolissa tarinan luojana. Samalla tavoin olemme huomannet toiminnallisten satujen iskevän myös viskareihin. Toiminnallinen satu vaatii kuulijaltaan enemmän, mutta sitoutuminen on helpompaa ja osallistuminen antoisampaa.

Toteutustapoja olisi varmasti loputtomiin, mutta tällä kertaa päädyimme tuottamaan neljä satua, joihin lapset osallistuvat kuvittajina kuvakorttien avulla. Jokaiseen satuun on koottu omat kuvasanastonsa, joiden kuvat jaetaan lapsille ennen aloittamista. Pienryhmässä saa aina irti enemmän, silloin jokainen lapsi voi saada useamman kuvan. Aikuinen kertoo tarinaa ja lapset ovat tarkkana - milloin tarinassa esiintyy asia, joka on juuri minun kuvakortissani? Kun lapsi tunnistaa tarinasta substantiivinsa, hän saa liittää kuvansa muiden jatkoksi esim. seinälle. Aikuinen toistaa tarvittaessa ja johdattelee. Osallistumisen riemu on nähtävissä, kun juuri oma sana ponnahtaa tarinassa seuraavaksi :)

Linkeistä tulostettavissa sekä tarina, että kuvat. Kuvat: Sergio Palao / ARASAAC-kuvat / Papunetin kuvapankki. Poikkeuksena 'pulkka': Aino Ojala / Papunetin kuvapankki.

Kesä kuvasanasto
Kesä tarina
Kevät kuvasanasto
Kevät tarina
Syksy kuvasanasto
Syksy tarina
Talvi kuvasanasto
Talvi tarina

Näitä lyhyitä tarinoita on kohtuullisen helppo luoda itse. Päätät vain, mitä sanastoa tai millaisia rakenteita tarinan kautta on tarkoitus harjoitella, yhdistät ne tarinaksi, ja luot kuvatyökalulla kuvakortit tarinaan. Laminoit, sinitarroitat, valmis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti