keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

S2-opetussuunnitelmia eri puolilta Suomea

"Varhaiskasvatuksessa tuetaan monipuolisesti vieraskielisten ja monikielisten lasten kielitaidon sekä kieli- ja kulttuuri-identiteettien ja itsetunnon kehittymistä", mainitaan Varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa 2016. Täsmälleen sama todetaan Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteissa. Varhaiskasvatuksella ei ole omaa virallista opetussuunnitelmaa, joka sitoisi ja asettaisi kriteerit sille, mitä lapsen tulee päiväkotitaipaleensa aikana oppia. Niinpä myös suomi toisena kielenä -opetuksen kohdalla varhaiskasvattajille jää suuri vastuu siitä, miten ja mitä suomea toisena kielenään puhuva lapsi oppii.

Siinä, miten paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat ja niiden oheen tehdyt S2-suunnitelmat palvelevat ammattilaista lapsiryhmässään, on varmasti paljon eroja. Oheisissa paikallisissa suunnitelmissa on kuitenkin kaikissa jotakin, mikä tuo S2-opetuksen päiväkodissa hieman konkreettisemmalle tasolle. Olkaa siis hyvät, Porvoo, Kemi, Riihimäki ja Lappeenranta!

Kielitaidon kämmenmalli / Porvoon varhaiskasvatuksen S2-opetuksen sivut

Kemin S2-opetus varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa -asiakirja
Muun muassa havainnollistava 'Toisen kielen kielitaidon kehityksen portaat' -malli, 'Kielitaidon kämmenmalli' käytännössä kuvattuna, arviointimenetelmien lista, kielen kehityksen tukemisen muistilista ja linkkivinkkejä.


Riihimäen suomi toisena kielenä -opetussuunnitelma varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen
> Suunnitelmaan kirjattu tarkasti kielen kehityksestä, sen vaiheista ja osa-alueista, toisen kielen oppimisen vaiheista ja S2-opetuksen menetelmistä arjessa. Liitteenä 'Suomi on erilainen kieli' -artikkeli, joka esittelee suomen kielen erikoispiirteitä oppimisen kannalta.


Porvoon varhaiskasvatuksen suomi toisena kielenä -opetuksen sivut
 > Porvoon sivuilla
 vuosittaisia kielellisiä tavoitteita ja miten puhua vanhemmille kielten merkityksestä
aikuisen kielellisestä roolista,
päivähoidon aloitusvaiheen kielipulmista sekä 
konkreettinen suunnitelma 'Maahanmuuttajataustainen lapsi ja kielellinen tuki'.


Lappeenrannan varhaiskasvatuksen eri kieli- ja kulttuuritaustaiset lapset ja perheet-sivusto
Kuvien käyttö S2-opetuksen tukena
opas 'Rakkautta ja vanhemmuutta kahdenkulttuurin perheissä'
Lapsen kielen arvioinnin avuksi -dokumentti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti